I'm from ex-Yugoslavia and recently I've been picking up various old books and Marxist magazines related to our...

I'm from ex-Yugoslavia and recently I've been picking up various old books and Marxist magazines related to our peculiar form of socialism.
I'm wondering if you guys would be interested in having any of these translated. One cool find is a 1982. book about the theory of workers' self management. There is an unfortunate lack of sources in in English about Yugoslavian socialism, so maybe this would be a small step towards rectifying that.

I'll probably be busy with college stuff over the next few weeks, but I'll post more shit if there's enough interest.

Other urls found in this thread:

insurgentnotes.com/2013/10/yugoslav-self-management-capitalism-under-the-red-banner/
youtube.com/watch?v=DUn4uKk-Mf4
skoj.org.rs/ni-vucic-ni-dos-vec-vlast-radnog-naroda/
youtube.com/watch?v=_pVTjZndo90
twitter.com/SFWRedditVideos

Can you post the serbo-croatian ones (scanned or copied) until you translate them? Maybe others here (me for example) could help.

here's one: insurgentnotes.com/2013/10/yugoslav-self-management-capitalism-under-the-red-banner/ (written by an ex-yugoslav communist too btw).

That's probably a good idea. Not really in a position to scan shit right now, but I'll start typing it out if I plan to translate it.

Here are a few books I'm considering, if fellow yugos have a preference:

Samoupravno odlučivanje [Nikša Milošević]

Historijski proces konstituiranja socijalističkih samoupravnih produkcijskih odnosa - ličnost u samoupravnom društvu [Jugoslavenski centar za teoriju i praksu samoupravljanja]

Ideologija i racionalnost - Ogled o marksizmu druge internacionale [Slobodan Samardžić]

Historija Marksizma 1 [Predrag Vranicki]

I'd argue with you but I don't want to derail your thread, since I've seen autists do that all the time. Daj da cujem tvoj argument za samo-upravu, pa mi ti reci ako zelis dalju raspravu :^)

How do you feel about Tito and Yugoslav socialism OP?

I'd love to see some of this shit, I've always wanted to get my hands on some, but so little is available in the states

youtube.com/watch?v=DUn4uKk-Mf4
Šta misliš o ovom čoveku?

ups, pa ti nisi OP zar ne? Onda ignorisi sta sam rekao. Sta te zanima o Djenicu?

Ne, to nisam ja.

Reci mi šta znaš o SKOJ-u i Đenki.

Ja sam u SKOJu. Uglavnom se slazem sa Djenicem i podrzavam ga po pitanju snimka. Lik radi dosta pri organizaciji protesta, strajkova i partijskih posla tako da su mu uvek ruke pune posla. Mogu dobro da ti odgovorim pitanja, generalno pricajuci, ali ako te zanima nesto moraces da budes specificniji, evo ti ovako siroko receno :^)

Koliko je uticajan SKOJ i kakvim aktivizmom se uglavnom bavite?

SKOJ i NKPJ su sitne organizacije po brojnosti ali smo naj aktivnija organizacija po radnickom pitanju. Akcije su nam protesti, organizovanje studenta, organizovanje strajkova, tribine, i neke sitnije akcije. Druga naj aktivnija organizacija rekao bi da je marks 21, ali oni se ne bave dovoljno radnickim pitanjem, vecina njihovih akcija su bile studentske ili intelektualno centrisane. Mi smo jedna od naj sitnijih grupa po brojnosti pa idalje pokrecemo stvari vise od drugih organizacija.

to je kul
da li idete na studentske proteste protiv vučića? video sam nekoliko komunističkih transparenata

bili smo na studentskim protestima u podrsci radnika gose i generalno pokusavamo da okrenemo proteste ka radnom pitanju, zato sto goli studentski protesti nece postici nista, mora doci do strajka ako bi ista postigli, zato sto studenti nemaju ekonomsku osnovu da budu pretnja trenutnom sistemu. Mnogi nasi clanovi idu individualno na proteste, ali trenutno nismo preuzeli vece akcije. Vecina komunistickih transparenta nose Marks21, ali ovo je opasna taktika u ovim okolnostima, zato sto ce medije iskoristiti to da ocrne komuniste u protestima i da prikazu kao da se desava neka vrsta subverzije, prosto ima opasna prilika da se studenti na protestima okrenu protiv socijalizma ili komunizma samog kao koncept i mora se pazljivije pristupiti celoj prici. Ipak ne pricamo o protestima sa jasno odredjenim klasnim osnovama, vec o protestima protiv korumpiranog izbornog sistema sto je burzoazija postavila, ali ujedno demonstranti nebi stavili nikakav progresivni sistem na mesto, posto sami nisu klasno svesni. Najbolje sto bi mogli da dobijemo iz golih protesta je bolji burzujskii izborni sistem.

Da, ako zelis mogu da ti dam lokaciju nasih prostorija, ti mozes slobodno da dodjes tamo i da konkretno pitas o nasim stavovima ili da popricas sa nekim, verovatno bi tako dobio potpuniju ideju stava naseg pokreta nego od mene.

ok, hvala
ja se tek edukujem o levičarskim idejama, tako da ne znam šta bi mogao da vas pitam
srećno i nastavite to što radite

opusteno druze :^) jel si krenuo da citas neko stivo ili samo imas generalnu ideju, kao kada sam ja usao u pricu? Mogu da ti preporucim par knjiga koje ja smatram da su dobre, takodje moj predlog je da ne krenes odma da citas Kapital, vec da pocnes prvo sa drugim radovima od marksa i engelsa i onda da predjes na Kapital, bice ti lakse da ukapiras. Skoro svaki nov novcat levicar se zaleti da odma cita kapital i dobije potpuno petu ideju o radnickom odnosu prema proizvodnji.

da, evo ti clanak sa nase stranice ako oces konkretnu ideju o nasem stavu prema protestima.
skoj.org.rs/ni-vucic-ni-dos-vec-vlast-radnog-naroda/

Koje je tvoje mišljenje o organizacijama u Hrvatskoj?

od onoga sto znam, i od mojih susreta sa nekim hrvatskim organizacijama koji su nas posetili ovde, vecina komunisticke scene u Hrvatskoj je podpala socio-demokratiji i socio-demokratiji zamaskirana kao jugo-nostalgija. Isto je sa Srbskom Komunistickom Partijom. Prijatelj iz Hrvatske mi je rekao da je SRP dobar ali sam im obisao sajt i nije obnovljen od 2015, sto je krajinje neozbiljno za bilo koju modernu komunisticku organizaciju. Generalno je slaba levica u Hrvatskoj po mojem razumevanju.

youtube.com/watch?v=_pVTjZndo90
here is from the protest of workers and students, our member from NKPJ speaks at around 6:00